PRENESENO SA: Kult Plave Kamenice | 25.04.2024. originalni članak je ovdje.

Tjedan dana smo pili kavu s gljivama umjesto svog espressa. Evo što se dogodilo:

slika1.jpg__PID:bcd5cc11-66fc-409a-8006-dd94a9f1fb62

    Sadržaj

Vector 11.png__PID:14521f95-ef89-48c1-bb83-b113dfdeb020Vector 11 (4).png__PID:b2c28d80-4875-482f-8943-1818573c293d

Svaka godina donosi novi trend u pijenju kave.

Svake godine, novi se način proglasi najboljim. Godinama, pijuckajući svoj espresso, promatramo kako kraj nas prolaze kave s maslacem, nitro kave, pumpkin latte, chai latte, kava s kurkumom…

Prije nekoliko tjedana, na Instagramu nam je pažnju privukao post jedne hrvatske blogerice o kavi s gljivama, koju proizvodi splitska firma Mushroom Cups.

Kava s ekstraktima medicinskih gljiva najjači je novi trend u pijenju kave, prvi koji je, nakon niza različitih pokušaja, uspio kavu gurnuti na wellness tržište.

Ne zna se točno tko je prvi pomiješao kavu i gljive, najpoznatiji proizvođač, kanadski Four Sigmatic sebi ne pripisuje tu zaslugu, ali tko god da je to učinio stvorio je novu kategoriju proizvoda, koja podjednako uspješno koristi novi val kave i opsesiju zdravljem koja je ušla duboko u naše odluke o hrani i piću.

AccelFoods, jedan od najjačih američkih venture fondova specijaliziranih za hranu i piće, u zadnjih je godinu dana uložio desetke milijune dolara u startupe koji istražuju upotrebu gljiva u masovnoj prehrani.

Kava s gljivama

O gljivama ne razmišljamo kao o ljekovitoj hrani, lisičarke, smrčci, trubači, su gastronomske zvijezde. U mnogim kulturama, međutim, posebno azijskima, gljive su superfood, zbog njihovog utjecaja na uravnoteženje i regeneraciju organizma.

Medicinske gljive poput kordicepsa, chage ili reishija odavno koristimo u dodacima prehrani, lijekovima i kozmetici, ali u hrani i piću su nam gotovo nepoznate (nedavno smo na meniju zagrebačkog restorana Jeffrey Vella at Barbieri’s vidjeli chaga gljive).

Kava s gljivama očekivano je podijelila mišljenja, pijenje kave jedna je od onih navika koje se najteže mijenjaju, ali okupila je vjernu sljedbu zahvaljujući svom navodno vrlo dobrom utjecaju na organizam.

Kako samostalni ulazak u labirint znanstvenih studija u ovakvim pitanjima kod laika izazove samo veću zbunjenosti, jedini način da se pozabavimo ovom temom bilo je testiranje kave s gljivama.

 Mushroom Cups kupili smo na njihovu web shopu, u kojemu prodaju četiri vrste ove kave. Jača varijanta GoSharp radi se s lavljom grivom i lisičarkama, a blaža GoGlow sa chaga gljivama i lisičarkama.

Kutija ove kave košta 15tak eura, odlično je dizajnirana i napravljena od recikliranih materijala. Instant napitak dolazi u praktičnom pakiranju od 10 vrećica s po 3 grama instant napitka, idealnom za urede i nošenje kave sa sobom, jer vam još neko vrijeme kavu s gljivama sigurno neće nuditi u kafićima.

Na kutijama piše upozorenje da bi organizmu moglo trebati tri do pet dana da se prilagodi. Kava s gljivama ima puno manje kofeina od standardne.

Funkciju stimulansa preuzimaju gljive. Cijela poanta ovog napitka je da vas osvježi i razbudi bez neugodnih nuspojava predoziranja kofeinom.

Zato smo tjedan dana pili isključivo Mushroom Cups. 

Kako je nastala

Osnivač Mushroom Cupsa Stipe Režić napitak je počeo razvijati 2015. godine, potaknut posve privatnim problemom.

Moj otac je radio u kemijskoj industriji. Većina njegovih kolega umrla je mlada, od raznih bolesti, uglavnom od melanoma,” objasnio je Režić u telefonskom razgovoru nakon našeg tjedna testiranja Mushroom Coffeeja, “Otac je razvio rijedak oblik alergije koji ima 0,001 posto populacije.“ Zbog drastičnih kožnih simptoma ove alergije Režićev je otac jako patio.

Isprobali su niz dijeta i lijekova. “Više se ne mogu ni sjetiti što smo sve probali”, kaže Režić. On je u to vrijeme bio aktivni sportaš, košarkaš, i među dodacima prehrani uzimao je ekstrakt od gljiva.

Takvi suplementi odavno su poznati među sportašima, uzimaju se kao prirodan način povećanja unosa kisika, podizanja energije i koncentracije. Počeo sam ih proučavati, jer me zanimalo da li bi mogli pomoći mom ocu.

Uz pomoć kolega ubrzo sam otkrio da je adaptogenost najdominantnija karakteristika gljiva. Gljive su najjače za balansiranje organizma, oporavak od staničnih oštećenja izvanih stresom, alergija i infekcija…Ukratko, ocu sam počeo davati 1000 miligrama ekstrakta od gljiva svako jutro i popodne. Da mu olakšam stvaranje navike i da ne bi zaboravljao uzeti ekstrakt, umiješao sam mu ga u kavu jer kavu pije svako jutro i popodne.

Nakon mjesec dana njegovi su se simptomi povukli. Iako sam ekstrakt u kavu umiješao gotovo slučajno, pokazalo se da i ta kombinacija ima svoje benefite.

Najteži dio posla

Najteži posao u razvoju Mushroom Cupsa bilo je ekstrahiranje bioaktivnih komponenti iz gljiva.

Veliki dio biološki aktivnih sastojaka u gljivama zaključan je unutar staničnih stijenki. Te su stijenke izgrađene od citina, jednog najtvrđih materijala u prirodi koji naše tijelo ne može razgraditi.

“Da bi se ti aktivni sastojci otključali, citin se mora ukloniti bez da se unište sastojci koje čuva i to bio najveći izazov u razvoju Mushroom Cupsa”.

Ekstrakt gljiva u ovom napitku, objašnjava Režić, čista je biološki aktivna komponenta gljiva.

Sastav i količine odredili smo na temlju niza testova. Medicinske količine su 250 miligrama ekstrakta. Mi koristimo 400 miligrama svake gljive, jer nemaju svi iste potrebe, a želimo da Mushroom Cups bude efikasan svima. Budući da su gljive adaptogeni ne možete se predozirati."

Mushroom Cups sa svojim su napitkom ušli na Amazon i trenutno planiraju novi proizvod, čaj s ekstraktom gljiva, za sve one koji iz raznih razloga ne piju kavu. Evo kako je izgledao naš tjedan na kavi s gljivama.

Vector 11 (1) 1 (1).png__PID:31cbfbe6-5fab-407a-aabf-8421cf056c35Vector 11 (4) 1.png__PID:a909f6e8-d1c5-4135-822f-4102ceceb299

Režim

Kavu s gljivama pili smo svaki dan sedam dana, umjesto prve jutarnje kave, umjesto popodnevne kave i kasno navečer, kako bismo testirali može li se nakon što uz posao popijete kavu, recimo oko pola noći, zaspati par sati kasnije.

Kavu smo uvijek pili čistu, bez mlijeka i šećera. Dva dana smo popili samo jednu šalicu ujutro, da vidimo koliko nas dugo može držati budnima. Kavu smo pili vruću i ohlađenu da bolje osjetimo okuse.

Izgled

Mushroom Cups dolazi u obliku instant kave, izgledom i mirisom kad se tek istrese iz vrećice gotovo je identičan bilo kojoj masovnoj instant kavi iz supermarketa. Kad se prelije vodom, nešto je svjetliji i bistriji od instant kave.

mc22.jpg__PID:ca754231-ae8c-47ce-ba6f-fc82506780fc
Vector 11 (2).png__PID:1a6c0f4b-4087-4562-a97c-5c57b47e48c0Vector 11 (5).png__PID:d1c5d135-022f-4102-8ece-b2992760ef17

Aromatika

Iako u svakoj vrećici ima više kave nego ekstrakta gljiva, ovaj napitak samo će vas na prvu, kad ga tek skuhate, podsjetiti na kavu, i to više na filter nego instant kavu.

Iako je jači, Go Sharp od kordicepsa i lisičarki, ima blaži miris od Go Glow varijante. Nakon prvog, kratkog i slabog udara mirisa kave, ako baš zaronite nos u šalicu osjetit ćete jedva primjetan meki šumski miris koji vas može podsjetiti na nježne azijske juhe s gljivama.

Kad je hladniji, ovaj napitak pokazuje malo orašastih nota ali ništa izraženo niti posebno karakterno. Go Glow je nešto aromatičniji, svježijeg mirisa, manje suzdržan i također vas neće dekoncentrirati gljivama. Ako vam je miris kave važan, Go Glow je možda bolja opcija.

Okus

Baza Mushroom Cups je peruanska kava, vrlo mekana i lagana, poput kava svijetlog prženja, naravno, bez njihove voćnosti i okusa.

Go Sharp ima jako suzdržan, tamniji okus i kad se ohladi malo oraščića na aftertasteu. Go Glow je mekši, s malo iluzorne slatkoće koja se nakratko javi i jedva primjetnim zemljastim aftertasteom.

Oba napitka imaju ugodnu gorčinu, Go Sharp neznatno oštriju, i ostavljaju svjež osjećaj u ustima. Mogu se piti s mlijekom, šećerom i svim uobičajenim dodacima za kavu.

Vector 11 (3).png__PID:e11a6c0f-4b40-4765-a2e9-7c5c57b47e48Vector 11 (5) 1.png__PID:d135022f-4102-4ece-b299-2760ef17b464

Kako djeluje kava s gljivama

Najbolja stvar kod ovih kava zapravo je njihovo stimulativno djelovanje. Kava je genijalna stvar, ali život s kofeinom nije uvijek jednostavan.

Prevelika količina izaziva anksioznost, nesanicu, bolove u želucu, premala glavobolju, mutni osjećaj u glavi i letargiju. Kava s gljivama bitno je drugačija.

GoSharp diže za nekoliko minuta, stvara ugodnu, stabilnu razbuđenost bez peakova i padova, bez cravinga, koja traje dosta dugo. Ostali smo bistri i energizirani od osam ujutro do pet popodne, bez problema koje izaziva povlačenje kofeina.

Go GLow djeluje vrlo slično, jedina razlika koju smo primijetili je da možda malo blaže razbuđuje i ako ga popijete kasno moći ćete zaspati ako ste umorni.

S GoSharpom malo teže. GoSharp se zapravo pokazao kao idealan preworkout napitak, jer ne izaziva kiselinu i pad energije kad prestane djelovati, kako je slučaj s kavom kod većih napora.

Najuočljivija karakteristika kave s gljivama je uravnotežena, stabilna energiziranost. Jedan dan popili smo četiri šalice, dvije GoSharpa i dvije GoGlow da vidimo hoćemo li imati uobičajene simptome viška kave.

Nismo se tresli, nije nas bolio želudac i mogli smo spavati.

Što smo naučili

Kava s gljivama po karakteru logično spada u wellness a ne u gastro segment. Iako je kava njegov značajan sastojak, ona u ovom napitku zapravo djeluje kao medij koji olakšava uključivanje ekstrakata gljiva u svakodnevnu prehranu.

Odlučite li ovom kavom zamijeniti svoju nesicu, osim cijene (Mushroom Cups je točno 13 puta skuplji) morat ćete preživjeti i kratku kofeinsku krizu.

S druge strane, za wellness proizvod koji se često marketira kao superfood, 1.2€ za šalicu napitka je jako prijateljska cijena.

Jedna do dvije šalice dnevno su sasvim dovoljne. Kava s gljivama u instant formi, okusima i mirisima ne može parirati dobrim kavama, ali vrlo pametno uvodi elemente dosad rezervirane za specijalne režime prehrane, u vrlo široki i jednostavni kontekst.
Group 1413374663.png__PID:c5e5e719-07c2-4535-befe-af8c045d42b2

Jednokratna ponuda za nove kupce

✔ 80.25€ 47.10€
✔  Max1 paket po osobi.
✔ 100% garancije povrata novca u roku od 40 dana

Otključaj Paket

Vrijedi samo za prvu narudžbu preko Mushroom Cups webtrgovine!

Untitled design (42)-min.png__PID:7f90a205-c219-455b-bd0e-f025695875a6

Mushroom Cups u brojevima 

73

Prodajna mjesta u Hrvatskoj

2,700+

Verificiranih osvrta

65,000+

Kupaca