Utječe li kava na rast kose?

    Contents

Veliki ste ljubitelj kave i ispijate ju dnevno po nekoliko puta, no vjerujemo da niste znali da vaš omiljeni napitak itekako može koristiti i vašoj kosi. Bilo da želite pomoći vašoj kosi da raste brže ili da pokušate s prirodnim bojanjem iste, kava je i u ovom slučaju vaš saveznik.

Upravo iz tog razloga već stoljećima neki ljudi peru kosu s hladnom kavom, koristeći tako njezine dobrobiti za kosu. No, kako zapravo kava funkcionira na vaše vlasište?

Kava sadrži razne nutrijente, kao i vitamine koji vašoj kosi mogu pomoći na razne načine:

  • vaša kosa bit će puno zdravija
  • antioksidansi, ali i neki drugi sastojci kave, stimulirat će vaše tjeme, time i rast kose
  • kava će vam podariti prirodan sjaj kose, bez da je ošteti
  • pomoći će potamniti vašu prirodnu boju kose, ali i poboljšati strukturu
  • može djelovati i kao boja za kosu, a uz to će dati i tretman vašem vlasištu
  • kavu možete dodati u gotovo svaki proizvod za njegu kose kako bi pojačali učinak

Pojasnimo tako ovako, osim što potiče rast kose, kava sadrži antioksidanse koji pomažu zadržati vlagu u kosi, ali i sprječavaju epidermalni gubitak vode, zahvaljujući čemu se stvaraju zdrave stanice kose. Budući da je kava stimulans, poboljšat će se i cirkulacija krvi u folikulama dlake, što i je razlog ubrzanja procesa rasta vaše kose. Neka istraživanja išla su toliko daleko da su pokazala da ispijanje kave povećava i broj folikula dlake na tjemenu.

Upravo slabije folikule najveći su indikator slabe kose, a ako se na to ne obrati pažnju, s godinama će postati sve slabije te će kosa, umjesto da raste, ispadati u sve većoj mjeri.

Zahvaljujući flavonoidima iz kave, antioksidansima poznatima po svojoj velikoj ulozi u regeneraciji kose, kosa će zadržati vlagu, ali i regenerirati se. Isto tako dobro je znati da ako imate kovrčavu kosu, mekoću ćete postići upravo pranjem s kavom.

Talog od kave napravit će i odličan piling, koji je idealan za osobe koje muku muče s masnom kosom, budući da će se ukloniti sve mrtve stanice kože te će se postići savršen balans.

Ako želite okušati svoju sreću i vidjeti kakve uistinu učinke kava ima na vašu kosu, isprobajte ovaj recept. 2 do 4 šalice hladne kave stavite u sprej bočicu i potom je raspršite po vlažnoj kosi. S prstima napravite dobru masažu vlasišta, a potom umotajte kosu i stavite kapu za tuširanje, ostavljajući kavu da odradi svoje najmanje 20 minuta. Nakon toga isperite s mlakom vodom.

Za one koji ne mogu bez regeneratora za kosu, ulijte hladnu kavu u omiljeni regenerator i nakon što ste oprali kosu s prirodnim šamponom, umasirajte regenerator i ostavite 5 do 10 minuta i potom isperite. 

Nemojte zaboraviti! Prije negoli na kosu stavite kavu, ona mora biti do kraja ohlađena.

 


Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare genehmigt werden müssen, bevor sie veröffentlicht werden